background
logotype

 

 

Β. Ν. Καντζάρα-Κουτρούτσιου, Sensei, (4o Dan Aikikai)

Η Βάσω άρχισε τη μελέτη του Αϊκίντο στο Άμστερνταμ (1993) κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών στην Κοινωνιολογία. Έμαθε αϊκίντο στο σύλλογο Tenchigowa (ο δρόμος του ουρανού και της γης), έναν από τους πρώτους συλλόγους της χώρας. Αργότερα, μετά την κατάκτηση της μαύρης ζώνης (1ο Νταν) δίδαξε στον ίδιο σύλλογο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Ανάμεσα στους πρώτους της δασκάλους συγκαταλέγονται ο Santos Sensei (5o Dan), ο Paul Koster (5ο Dan) και η Nikki Lemmens (5o Dan). Ακολούθησε την πορεία του συλλόγου, που συνδέθηκε με το δάσκαλο Wilko Vriesman (6o Dan), ο οποίος είναι μαθητής του Christian Tissier, shihan (8o DAN) ερχόμενη έτσι σε επαφή με την ιδιαίτερη διδασκαλία του τελευταίου. Μαθήτευσε, επίσης, κοντά στην Anita Koehler Σενσέι (6ο Dan), η οποία "έφυγε" πρόσφατα από τη ζωή (2-2-2018). Η Βάσω Καντζάρα προήχθη στο 4ο Νταν από το δάσκαλο Christian Tissier (8o Dan).

Στην Αθήνα άρχισε να διδάσκει aikido το 2005 στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Από κοινού με τη Μαρτίνα Λόος ίδρυσαν το Σύλλογο, Aikido School Athens, το 2005. Αργότερα συμμετείχαν, και οι δυο, στην ιδρυτική ομάδα του Κλάδου Αϊκίντο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ζίου-Ζίτσου. Η Βάσω κατέχει Δίπλωμα Προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τελεί, επίσης, μέλος της ομοσπονδίας International Aikido Federation και της ομοσπονδίας Aikido Federation Germany. Κάθε χρόνο, παίρνει μέρος σε σεμινάρια με διεθνείς και καταξιωμένους δασκάλους του αϊκίντο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως δασκάλα, διδασκόμενη, αλλά και ως μελετητής ενδιαφέρεται και εξερευνά επισταμένως την πνευματική, τη μαχητική και τη φιλοσοφική πλευρά του Αϊκίντο μελετώντας τους τρόπους με τους οποίους η ενέργεια ζωής (Ki) ξεδιπλώνεται, εκφράζεται και ρέει μέσα από τις τεχνικές του αϊκίντο. Η Βάσω με τη διδασκαλία της έχει θέσει ως σκοπό τη διάδοση των φιλειρηνικών, συμφιλιωτικών αρχών του Αϊκίντο, παράλληλα με την καλλιέργεια ενός ανοιχτού "μυαλού" και μιας μεγάλης, δυνατής "καρδιάς" (Daishin).

 

 

 

 

 

Μ. Μ. Λόος (3ο Dan Aikikai)

Η Μαρτίνα άρχισε να μαθαίνει αϊκίντο στη Γερμανία το 1999 και συνέχισε αργότερα στην Ολλανδία. Εξετάστηκε στη μαύρη ζώνη (1ο DAN) από το δάσκαλο Βίλκο Φρίσμαν (Wilko Vriesman), 6ο DAN ΑΙΚΙΚΑΙ, του Dutch Aikido Foundation. Το 2003-04 άρχισε να μαθαίνει να διδάσκει σε παιδιά στο Vriesman-Dojo, Amsterdam, με δασκάλους το Wilko Vriesman και τον Andries Tahapari (3ο DAN). Αργότερα έγινε μαθήτρια της εκλιπούσης Anita Koehler, 6th Dan, μέλος της ομοσπονδίας Aikido Federation of Germany. Είναι μέχρι σήμερα μέλος της ομοσπονδίας, η οποία συνδέεται με τον Senseι Christian Tissier, 8th Dan. Το 2024 ο Axel Busknowitz, αντιπρόσωπος του Hombu Dojo από πρόσκληση του Aikido school Athens ήταν ο εξεταστής των εξετάσεων, τις οποίες η Μαρτίνα πέρασε με επιτυχία για την κατάκτηση του 3ου Νταν.

Στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκει αϊκίντο σε παιδιά το 2005. Από το 2007 έχει διεξάγει αρκετά σεμινάρια «πρόληψης βίας» στη Γερμανική Σχολή Αθηνών για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Διαθέτει ευρεία εμπειρία ήδη από το 1985 στη διδασκαλία γυμναστικής και χορού σε παιδιά, φοιτητές και ενήλικες στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο στη Γερμανία. Η κυρία Λόος είναι παιδαγωγός, δασκάλα γερμανικής γλώσσας, νοσηλεύτρια και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες της εκπαίδευσης.

Το 2013, έλαβε πιστοποίηση προπονητή στην Ελλάδα (Σχολή προπονητών εγκεκριμένη από το Υπουργείο αθλητισμού). Η Μαρτίνα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία αϊκίντο σε παιδιά, θέμα για το οποίο την προσκαλούν να δώσει σεμινάρια στο εξωτερικό. 

 @ 2024  Aikido School Athens